Skip to content

Hoe grotere bestanden in Gmail verzenden?

Het is altijd frustrerend als je iemand een bestand wilt sturen, maar dat niet kunt omdat het te groot is. Hoewel Google Gmail een bijlagegrootte van maximaal 25 MB toestaat, merken sommige mensen dat ze geen grotere bestanden kunnen verzenden vanwege hun bestandsindeling en de maximale bijlagegrootte van Gmail. Als dit jou is overkomen en je wilt weten hoe je grote bestanden in Gmail kunt verzenden zonder de limiet te overschrijden, volg dan deze stappen.

Wanneer bijlagen groot worden?

Het kennen van de maximale limiet voor de bijlagegrootte van Gmail is essentieel voor het verzenden van grotere bestanden via e-mail. Terwijl e-maildiensten zoals Yahoo en Hotmail het delen van bestanden tot 15 MB aanbieden, staat Gmail alleen toe dat bestanden tot 5 GB worden verzonden en ontvangen door gebruikers van gratis accounts, terwijl betalende abonnees bestanden tot 50 GB kunnen verzenden. Een gemakkelijke manier om deze limiet te omzeilen, is door Google Drive te gebruiken, een online opslagservice die u naadloos kunt gebruiken met uw Gmail-account. Hier is het antwoord voor wat de maximale bijlagegrootte voor Gmail is.

Comprimeer het bestand: dit verkleint de bestandsgrootte en maakt het gemakkelijker om bij te voegen. U kunt dit doen door het bestand op een pc te zippen of op een Mac te comprimeren.

Upload het bestand naar Google Drive: U kunt vervolgens de link naar het bestand in uw e-mail delen. Houd er rekening mee dat je mogelijk je beveiligingsinstellingen moet bijwerken als je dat nog niet hebt gedaan, omdat iedereen met de link er toegang toe heeft, zelfs als ze geen Google-account hebben. Houd er ook rekening mee dat sommige mensen vanwege hun browser mogelijk geen bestanden groter dan 10 MB kunnen openen.

Als u een spreadsheet verzendt, gebruik dan Excel in plaats van een XLSX-bestand te uploaden, omdat spreadsheets kleiner zijn. Als iemand Microsoft Office niet op zijn computer heeft geïnstalleerd, is er ook een online versie die hij kan gebruiken.

Wat kunt u doen met Gmail-bijlagen?

U kunt bestanden bijvoegen en verzenden vanaf uw computer, Google Drive of andere online opslagservices.

 • Klik op het pictogram Bestanden bijvoegen onder aan het venster Opstellen om een bestand bij te voegen. U kunt ook bestanden slepen en neerzetten in het venster Opstellen. Als u een bestand verzendt dat groter is dan 25 MB, moet u Google Drive of een andere service gebruiken.
 • Ga hiervoor naar de bijlagepagina en klik op Bestand kiezen (om een bestand vanaf uw computer bij te voegen) of op Uploaden (om het te uploaden vanaf een online service).
 • Selecteer het bestand dat u wilt bijvoegen en klik vervolgens op Openen.
 • Zodra u de juiste opties voor onze gewenste bestandsgrootte selecteert, wordt u doorgestuurd naar onze e-mail, waar u ons bericht kunt blijven typen.
 • Voeg een onderwerpregel toe, zodat mensen weten waar de e-mail over gaat!

Stap 1: Manieren waarop u Google Drive kunt gebruiken voor het verzenden van grote bestanden

U kunt Google Drive gebruiken om grote bestanden te verzenden door een gedeelde link te maken.

 • Hiertoe maakt u een map in Drive, uploadt u uw bestanden naar de map en deelt u de link met uw ontvanger.
 • U kunt Google Drive ook gebruiken om grote bestanden op te slaan en aan een e-mail toe te voegen.
 • Hiertoe maakt u een map in Drive, uploadt u uw bestanden naar de map en klikt u vervolgens op de knop Bijvoegen in Gmail en selecteert u Bestand uit Drive.
 • Als u Gmail niet gebruikt, kunt u bestanden rechtstreeks vanuit Drive uploaden naar andere e-mailproviders.
 • Als er veel grotere bijlagen tegelijk binnenkomen of uitgaan, wil je misschien eerst het filteren van bijlagen in Gmail inschakelen.
 • Als deze optie is ingeschakeld, verplaatst Gmail alle inkomende bijlagen naar het bijgevoegde tabblad, zodat u ze kunt bekijken voordat u ze downloadt.
 • Op die manier, als het tijd is om e-mails met meerdere grote bijlagen te verzenden, hoeft u zich geen zorgen te maken dat u de maximale Gmail-limiet voor bijlagegrootte overschrijdt en dat die e-mails worden teruggestuurd.

Stap 2: De grootte van uw bijlage verkleinen.

De eerste stap is om uw bijlagegrootte te verkleinen wanneer u een groot bestand via Gmail probeert te verzenden. U kunt dit doen door uw bestanden te zippen, waardoor ze worden gecomprimeerd en kleiner worden. U kunt ook een service voor het delen van bestanden gebruiken, zoals Google Drive of Dropbox, die u een link geeft die u met uw ontvanger kunt delen in plaats van het daadwerkelijke bestand te verzenden. En zal u helpen te begrijpen wat de maximale Gmail-bijlagegrootte is.

Als u deze services niet wilt gebruiken, zijn er andere manieren om bestanden te comprimeren, zoals het uploaden van uw document naar Google Docs of het converteren naar een PDF.

Stap 3: PDF-documenten comprimeren

U kunt PDF-documenten eenvoudig comprimeren met behulp van een gratis online tool zoals Smallpdf. Upload eenvoudig uw PDF, kies de optie ‘PDF comprimeren’ en wacht tot de compressie is voltooid. Eenmaal voltooid, kunt u het gecomprimeerde bestand downloaden en aan uw e-mail toevoegen. Verschillende desktop-apps comprimeren PDF’s voor u.

Deze verminderen automatisch bestanden tot 98%. En nogmaals, stuur het bestand gewoon als bijlage vanuit de app of het browservenster van uw keuze.

Gebruik geen inline koppelingen naar pdf’s, tenzij ze essentieel zijn. Zolang u de maximale limiet voor bijlagegrootte (25 MB) niet overschrijdt, zou alles goed moeten komen.

Stap 4: Gescande documenten

U kunt documenten scannen en converteren naar PDF’s, die u vervolgens als bijlage bij uw e-mail kunt voegen. Je hebt wel een scanner en software nodig om het document om te zetten naar een pdf. Zodra u beide dingen hebt, kunt u het document scannen en opslaan als PDF. Voeg vervolgens de PDF toe aan uw e-mail en verzend deze.

Stap 5: Grote PDF’s delen via e-mail als bijlagen

Gmail heeft een limiet van 25 MB voor bijlagen, dus als je een grotere PDF hebt, moet je deze comprimeren. U kunt de bestandsgrootte verkleinen of converteren naar een ZIP-bestand. Als uw PDF al is gecomprimeerd, kunt u proberen deze in meerdere kleinere bestanden te splitsen.

Om ze als bijlagen te verzenden, selecteert u ‘Nog een bestand bijvoegen’ in het vervolgkeuzemenu in uw e-mailsamenstellingsvenster en klikt u op ‘Een andere bijlage uploaden’.

Sleep vervolgens de afzonderlijke bestanden van uw computer naar het dialoogvenster. Eenmaal geüpload, zouden ze naast het tekstveld moeten verschijnen waarin u uw bericht schrijft. Als alternatief kunt u een online service zoals Google Drive of Dropbox gebruiken.

Stap 6: Toevoegen in plaats van invoegen

U kunt bijlagen uploaden tot een grootte van 25 MB. Als je een bestand hebt dat groter is dan dat, of als je veel kleine bestanden wilt verzenden, gebruik dan Google Drive. U kunt een link invoegen naar een bestand dat is opgeslagen in Drive in plaats van het bij te voegen. De ontvanger kan dan op de link klikken en het bestand openen in zijn browser.

Als u een bestand heeft dat groter is dan 25 MB, kunt u het comprimeren tot een ZIP-bestand. Op die manier overschrijdt u de bijlagelimiet niet.

 • Klik met de rechtermuisknop op uw bestand en selecteer Comprimeren.
 • Sleep vervolgens de ZIP-map naar uw bureaublad.
 • Klik nogmaals met de rechtermuisknop op uw originele document en selecteer Verzenden als bijlage voordat u de URL voor uw gecomprimeerde document in het veld E-mailadressen invoeren plakt.

Stap 7: PDF-bestanden converteren naar tekstdocumenten

Als u een pdf-bestand probeert te verzenden dat te groot is voor Gmail, kunt u dit converteren naar een tekstdocument. Om dit te doen, moet u de PDF openen in Adobe Acrobat Reader en naar Bestand> Opslaan als> Tekst gaan. Dit zal de bestandsgrootte verkleinen en het gemakkelijker maken om aan uw e-mail toe te voegen. U moet het nieuwe tekstdocument opnieuw openen en de inhoud ervan kopiëren als u het ergens anders wilt plakken.

U kunt ook proberen Google Drive te gebruiken in plaats van Gmail. Bijlagen zijn standaard beperkt tot 25 MB in Gmail. Maar met Google Drive kun je zonder problemen bestanden tot 5 GB uploaden.

Wanneer u vanuit Drive een gedeelde map verzendt met andere mensen in hetzelfde team die toegang hebben tot de map, geldt er bovendien geen limiet voor hoe groot uw bestanden kunnen zijn.

De maximale limiet voor bijlagegrootte in Gmail:

Als u een groot bestand via Gmail probeert te verzenden en dit niet werkt, overschrijdt u waarschijnlijk de maximale limiet voor bijlagegrootte. Het goede nieuws is dat er een paar manieren zijn om dit te omzeilen. Dit zijn de stappen die u moet gebruiken bij het verzenden van grote bestanden in Gmail:

1) Open uw e-mailconcept dat de bijlage bevat.

2) Klik op Bijlagen bovenaan uw scherm en kies Bestand toevoegen.

3) Ga na het uploaden terug naar uw concept-e-mail door op Opstellen of Nieuw bericht te klikken.

4) Klik in uw berichttekst op Bestand invoegen naast waar u het document in uw e-mail wilt invoegen. Selecteer het juiste bestand in het vervolgkeuzemenu en voeg het naar wens in.

5) Tot slot, stuur je e-mail! Hierdoor wordt het zelfs verzonden met de maximale Gmail-bijlagegrootte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *