Skip to content

Manieren om uw gegevens online te beschermen

Zonder enige twijfel, aangezien alles van creditcardgegevens tot burgerservicenummers online wordt gestolen, is gegevensbeveiliging de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden.

In de digitale wereld van vandaag is het gebruik van computers en internet een noodzaak voor praktisch alles wat we doen. Dit geldt voor alles, van bankieren tot winkelen tot e-mailen met onze vrienden. Helaas, ondanks dat ze praktisch en effectief zijn, kunnen talrijke gebreken in onze dagelijkse routines uw persoonlijke gegevens blootstellen aan diefstal of hacking.

De controle over hun gegevens verliezen is een van hun grootste zorgen tijdens het gebruik van internet, daarom is het van cruciaal belang om voorzorgsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat dit gebeurt. Of u nu thuis of onderweg bent, u moet de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om uw gegevens veilig en privé te houden als u uw identiteit en financiële rekeningen wilt beschermen.

Hier zijn acht manieren om uw gegevens online te beschermen:

1) Klik nooit op een link in een e-mail

Open niets waar je niet om gevraagd bent. Dat is alles. Hetzelfde geldt voor alle bijlagen die een vriend of familielid je geeft. Zelfs als je ze kent en alleen positieve dingen hebt gehoord over hun e-mailbeveiligingsprocedures, kan een virus worden toegevoegd aan een PDF-bestand dat er onschuldig uitziet.

Alles dat zelfs maar vaag suggereert dat er iets ongepasts is, kan worden verwijderd zonder erbij na te denken. Denk bijvoorbeeld aan facturen van uw leidinggevende of klanten die om financiële gegevens vragen. Klik gewoon niet op die link als u het niet zeker weet. Bij twijfel kan een kort telefoontje of een zoekopdracht op Nummer helpen om de legitimiteit van de afzender van de e-mail te valideren.

2) Deel nooit persoonlijke informatie op sociale media

Het is gemakkelijk om te vergeten dat je je locatie, interesses en activiteiten blootstelt aan vreemden wanneer zoveel mensen sociale media gebruiken. En hoewel contact houden met vrienden voordelen heeft, kan het ook gevaarlijk zijn.

De complexiteit van de privacy-instellingen van sociale media is toegenomen en veel gebruikers hebben hun profiel onbedoeld openbaar gemaakt. Helaas houdt dit in dat iedereen uw naam, adres en andere persoonlijke gegevens kan zien zonder eerst vrienden met u te worden. Zelfs zonder in te loggen, maken sommige sociale netwerken gebruikersinformatie toegankelijk.

Behoud dus uw privacy door de instellingen op bekende sociale netwerkplatforms zoals Facebook of Twitter te wijzigen. En als je online iets over jezelf wilt delen, denk er dan aan om te stoppen en te overwegen wat er staat voordat je op de knop “verzenden” drukt.

3) Gebruik sterke wachtwoorden

Het is eenvoudig om onzorgvuldige wachtwoorden te gebruiken. Om het eenvoudiger te maken, maken we onze wachtwoorden vaak bekend aan andere mensen, noteren ze op plaknotities en hergebruiken ze voor meerdere accounts. Helaas brengt dit uw gegevens in gevaar. Uw Google-wachtwoord kan bijvoorbeeld worden gebruikt om toegang te krijgen tot uw bankrekening.

U hebt wachtwoorden nodig, want zonder deze hebt u geen toegang tot veel van uw informatie. Kies daarom een veilig wachtwoord. Gebruik een wachtwoord met een combinatie van letters, cijfers en symbolen; vermijd het gebruik van wachtwoorden die eenvoudig te ontcijferen zijn, zoals uw verjaardag of de naam van uw huisdier.

Een sterk wachtwoord moet minimaal 8 tekens lang zijn, maar voor een betere bescherming raden we 12-20 aan. De beste methode om meerdere wachtwoorden voor al uw accounts en apparaten te onthouden, is door een wachtwoordbeheerder zoals LastPass te gebruiken om ze allemaal voor u op te slaan. Waarom zou u zoveel aanmeldingen bijhouden als u niet zou proberen tientallen creditcardnummers te onthouden?

Vergeet ook niet om waar mogelijk tweefactorauthenticatie te gebruiken om een extra beveiligingslaag toe te voegen.

4) Installeer beveiligingssoftware

Software voor beveiligingsdoeleinden is niet alleen voor technofoben. Het is bedoeld voor iedereen die op een computer of smartphone werkt of speelt, of ze dat nu thuis, op het werk, op een laptop, tablet of mobiel apparaat doen.

Er zijn twee categorieën beveiligingssoftware die u moet onderzoeken:

  • antivirusprogramma’s, en
  • anti-malware programma’s.

Antivirusprogramma’s

Antivirussoftware controleert uw computer om te bepalen of deze besmet is met virussen of andere potentieel schadelijke malware. Deze verbruiken normaal gesproken niet veel middelen, werken direct en zijn licht van gewicht.

Uw gadget kan af en toe worden geleverd met ingebouwde antivirusbescherming. Zo niet, dan kunt u een van de beste kopen, zoals Avast! Norton, Kaspersky, enz., gratis antivirus

Anti-malware programma’s

Anti-malware is iets geavanceerder. Malware is elke toepassing die is gemaakt om uw computer te beschadigen of er gegevens van te stelen.

Alles van een e-mailbijlage die is ontworpen om gegevens van uw harde schijf te stelen (wanneer u deze opent) tot malware die alles wat u typt registreert en terugstuurt naar hackers zodat ze uw aanmeldingsgegevens elders online kunnen gebruiken, kan onder deze categorie vallen.

Malware wordt vermeden door het gebruik van effectieve anti-malware software. Het elimineert malware die al op uw computer aanwezig is zonder de prestaties aanzienlijk te beïnvloeden.

5) Houd uw software up-to-date

Hackers krijgen geen toegang tot uw computer door schattigheid of een blikseminslag. In plaats daarvan moeten ze een manier vinden om binnen te komen, wat meestal gebeurt vanwege fouten in de software die u gebruikt.

Softwareontwikkelaars werken hun applicaties regelmatig bij als gevolg van het vinden van bugs of andere problemen die moeten worden opgelost. Zorg er daarom voor dat u uw computersoftware regelmatig bijwerkt. Het is altijd beter om veilig te zijn dan sorry als het gaat om beveiliging.

6) Bescherm uw gegevens tijdens het gebruik van openbare wifi

Wanneer u niet thuis of op het werk bent, kan openbare wifi handig en handig zijn. Het kan echter ook een ernstige bedreiging vormen voor uw gegevensbeveiliging en online privacy.

Het installeren van een Virtual Private Network (VPN) op uw telefoon is een eenvoudige manier om uzelf te beschermen. Al uw gegevens zijn beveiligd terwijl ze via openbare wifi reizen wanneer een VPN een versleutelde verbinding tot stand brengt tussen uw apparaat en een server. U zult ontdekken dat veel VPN-services gratis of redelijk geprijsd zijn, zodat u niet veel hoeft uit te geven aan reisbeveiliging.

7) Val niet voor oplichting

Het is van cruciaal belang om online voorzichtig te zijn, aangezien fraudeurs op elke mogelijke manier proberen uw geld of persoonlijke informatie te verkrijgen.

Voor bescherming tegen identiteitsdiefstal, vermijd te veel informatie te onthullen aan websites die u niet kent en geef uw creditcardnummer niet door. Verwijder alle berichten die u uitnodigen om op links te klikken of persoonlijke informatie te verstrekken. Deze kunnen schadelijke software bevatten die verborgen is. Hoewel het misschien vervelend lijkt, kan het nemen van een paar extra stappen u in de toekomst veel hoofdpijn besparen.

8 ) Versleuteling gebruiken

Versleuteling is essentieel, want als iemand erin slaagt om toegang te krijgen tot uw rekeningen en uw persoonlijke gegevens te verkrijgen, kunnen ze uw creditcards gaan gebruiken zonder dat u het beseft totdat het te laat was.

Creditcardfraude op uw rekening hebben lijkt misschien niet veel, maar het is voldoende om een kredietverstrekker te laten aarzelen wanneer u een huis of auto wilt kopen. Wat als ze je in die omstandigheden niet geloven? Een anders sterke leningaanvraag gaat verloren.

Zorg ervoor dat uw gegevens beveiligd zijn met een wachtwoord en versleuteling, zodat u tijd heeft om eventuele fouten of twijfelachtige activiteiten op te lossen voordat iemand anders het voor u doet.

Conclusie

Het is van cruciaal belang om te begrijpen dat gegevensbeveiliging niet altijd gegarandeerd is. Hoewel versleuteling misschien een slim begin is, zijn er veel andere manieren om online veilig te blijven. U kunt enkele ervan gemakkelijk begrijpen nu we ze in deze tekst hebben uiteengezet.

Zelfs als u al op de hoogte bent van de meeste van deze technieken, zou het uw verantwoordelijkheid moeten zijn om uw persoonlijke veiligheid online te handhaven door ze allemaal op één plek te zien.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *